האתר אינו נתמך בדפדפן זה
אנא שדרגו לדפדפן חדש יותר
chrome firefox explorer safari opera
זיכרון במוזיאון - יהדות סלוניקי בשואה

זיכרון במוזיאון - יהדות סלוניקי בשואה

ביום ראשון 16.4.2023 קיימנו במדעטק ערב "זיכרון במוזיאון" לקראת יום השואה ואירחנו את עו"ד אריה ברנע שסיפר על יהדות סלוניקי ערב השואה.

 

 

 

על יהדות סלוניקי ערב השואה:

בסלוניקי, עיר-נמל יוונית, התגוררו ערב השואה כ-65,000 יהודים, רוב יהודי המדינה. הקהילה היהודית היוותה גם רוב בקרב אוכלוסיית העיר, והייתה מרכז עולמי של תרבות הלדינו (תרבותם של היהודים שגורשו מספרד).

הקהילה קיימה חיים יהודיים תוססים, וכללה קבוצות חברתיות שונות ומגוונות: מאינטלקטואלים בולטים עד עובדי כפיים וסבלים, מפעילים ציונים ועד יהודים שקיוו לשמר את החיים בגולה.

הנאצים פלשו ליוון באפריל 1941. בשלב הראשון חלקו את השטח עם איטליה, וכמו-כן העבירו את אחד המחוזות לבולגריה. מאוחר יותר השתלטו הנאצים גם על השטח האיטלקי.

 

הגזרות שהוטלו על יהודי סלוניקי, כמו על שאר יהודי יוון, דמו לאלה שנגזרו על היהודים בארצות אחרות. הם נושלו מרכושם ומזכויותיהם האחרות והושפלו ברבים.

בראש הקהילה עמד רוב הזמן הרב צבי קורץ, יהודי פולני, שגם אותו הוליכו הנאצים שולל לגבי תכניותיהם. חלק מהיהודים האשימו את הרב בכך שסייע לנאצים במתכוון, אולם אנו מתארים בהרצאה דמות טראגית.

ביוון בכלל, וגם בסלוניקי העיר, נמצאו יהודים ויוונים שעשו מאמץ עליון להצלת נפשות, ולא-פעם עלה דבר בידם. רוב הקהילה גורשה למחנה-המוות אושוויץ בפולין ונרצחה. כולנו מוקירים את הגיבורים שהשתדלו להציל נפשות.

 

לזכרה של הקהילה היהודית המרתקת בסלוניקי שהייתה ואיננה עוד, לכבוד היהודים שפעלו להצלת נפשות ולמאבק בנאצים בתקופה הקשה מכל, אנו מקדישים את המפגש הקרוב שלנו.