האתר אינו נתמך בדפדפן זה
אנא שדרגו לדפדפן חדש יותר
chrome firefox explorer safari opera
אוקטובר בהיסטוריה של המדע

אוקטובר בהיסטוריה של המדע

ברביעי לאוקטובר 1957 רעמו המנועים רבי העוצמה של הטיל R-7 אי שם בערבות ברית המועצות, במקום שנקרא כיום קזחסטן. אך הרעידות האמיתיות הורגשו בוושינגטון. הלוויין הראשון, ספוטניק 1, שוגר לחלל, הקיף את כדור הארץ והאמריקנים בטוחים היו שהגיע סופם. הנה הנה הסובייטים ימטירו עליהם גשם של טילים. כך החל המרוץ לחלל, שבסופו נחתו אסטרונאוטים אמריקאים על הירח, וסיימו במעשם זה את המרוץ לחלל בנוק-אאוט אמריקני. אך זה סיפור לחודש יולי.

 

התמונה הראשונה שצולמה מהחלל - התמונה באדיבות נאסא

התמונה הראשונה של כדור הארץ שצולמה מהחלל - התמונה באדיבות נאסא

 

כשמסתכלים על תמונה זו אפשר אולי לחשוב שהיא צולמה מהספוטניק. אך לא. על הספוטניק לא היתה מצלמה. הצילום נעשה על ידי האמריקאים באוקטובר 1946 מהטיל V-2 שנלקח שלל מהגרמנים. למעשה הוא היה העצם הראשון שהגיע לחלל, ולו לכמה שניות, כיוון שהוא חצה בחמישה ק"מ את הנקודה שנחשבת כיום גבול החלל: 100 ק"מ מעל פני הים. הטיל V-2 קשור גם לספוטניק כיוון שהטיל שהטיסו לחלל מבוסס על רקטה גרמנית זו.

 

כחלק מהמרוץ לירח שוגרה בשנת 1968 החללית אפולו 7, הראשונה בסדרת "אפולו". עליה היה אחד מגיבורי נעורי, האסטרונאוט וולטר שירה, שמאוחר יותר ראיתי אותו עושה פרסומת לכדורים נגד נזלת ("נסו להתעטש בתוך קסדת אסטרונאוטים"...) ולא הבנתי איך הוא, מבכירי האסטרונאוטים, עושה דבר שהוא כביכול לא יאה לאישיות כמוהו. אחר כך התבגרתי והבנתי.

 

ברשותכם נחזור לאטמוספירה ונראה אילו אנשים שהשפיעו על חיינו נולדו בחודש זה:

  • אנטוני ואן לוונהוק – גילה את קיום החיידקים, כפי שהוזכר בחודש שעבר. ללא גילויו לא היינו מוצאים את מקור המחלות ולא היינו מוצאים להן מרפא.
  • ג'ון גורי – המציא את המנגנון שמקרר את המקרר. איך היו לנו בלעדיו אבטיח ומלון קר וקוביות קרח בשוקו, בחומו של אוגוסט?
  • ג'ונס סאלק – פיתח את החיסון נגד שיתוק ילדים. וטוב שכך.
  • ג'ון לאוד – המציא פטנט קטן בשנת 1888, אך הפך את הכתיבה לפשוטה ונקייה (אם לא קונים עט זול מדי). הוא המציא את העט הכדורי שהחליף את עט הנובע היוקרתי אולי, אך המלכלך, אם כותבים בעברית. נסו להבין מדוע.
  • לואי לומייר – בלעדיו לא היו גיבורי העל מתרוצצים על מסכי ענק בקולנוע (נולד ב-5 באוקטובר 1864). הוא היה הראשון, כפי הנראה, שיצר סרט (הקרנת הבכורה ב-19 במרץ 1895). למרות שאורך סרטיו היה כדקה בלבד, הוא אבי הסרטים שמהם אנו נהנים היום במשך שעתיים ויותר. באותה תקופה, אם כי לאחריו, אדיסון, הממציא הגדול, הצליח אף הוא לעשות סרטים קצרצרים, אך זנח זאת בטענה שאין לזה עתיד. וכל מילה נוספת מיותרת.

כמה מהסרטים הראשונים של האחים לומייר ברצף:

 

 

ואילו אירועים קרו באוקטובר, שכדאי לנו להללו בגללם?

שידור הטלויזיה האמיתי הראשון – לא סיבה למסיבה?
באוקטובר 1969 הצליחו שני מחשבים לדבר ביניהם. הממציאים לא הבינו אז איזו מהפכה תגרום הצלחת הניסוי הקטן הזה כ-30 שנה אחר כך. סיבה למסיבה יותר גדולה, לא כך?
לפני 144 שנה נערכה שיחת הטלפון הראשונה על ידי אלכסנדר בל. אתם יכולים לתאר לעצמכם עולם שבו הוא לא היה מצליח בכך?

 

לפני סיום, עיניין הקרוב לליבי, כאוהב פיזיקה נלהב. החודש לפני 135 שנה (נחסוך לכם את הכניסה למחשבון –השנה היא 1885), נולד בדנמרק אחד מגדולי המדענים בעולם: נילס בוהר, אבי תורת הקוונטים. חברו הטוב של איינשטיין אך גם יריבו המקצועי הגדול. ובנוסף הוא היה שוער כדורגל, וזכה בפרס נובל. וגם בנו (אגה בוהר) זכה. כמו משפחת קירי מספטמבר. אגב, גם אלפרד נובל, מייסד חלוקת פרסים זו, נולד באוקטובר.


ונסיים סופית בג'ון דיואי, יליד ה-20 באוקטובר 1859. הוא פיתח תפישת לימוד המתאימה לילדים, יותר מהשיטות הנוקשות שהיו לפניו. בלעדיו הלימודים בבית הספר היו נראים אחרת. 
שנת לימודים מהנה שתהייה לכולם, ונקווה שלא דרך מסכים.

 


כתב: יריב נוימן, אגף החינוך במדעטק

 

חודש אוקטובר בהיסטוריה של המדע