התשובות לחידת החורים השחורים התקרבו אלינו מעט לאחרונה, בזכות שיטת מיפוי חדשה שפותחה על ידי צוות אסטרונומים, ביניהם חוקרים ישראלים. המדענים השתמשו במכשיר חדש בשם GRAVITY כדי לצפות בלב לבו של חור שחור ענק מסוג קוואזר. הקוואזר, ששמו קוואזר 3C273, התגלה לפני יותר מ-50 שנה, והיה הראשון מסוגו שהתגלה אי-פעם. הוא נמצא במרחק 2.5 מיליארד שנות אור מכדור הארץ, ופולט אנרגיה העולה עשרות מונים על האנרגיה הנפלטת מכל 100 מיליארד הכוכבים בגלקסיה 'שלנו', גלקסיית שביל החלב (השמש שלנו היא רק אחת מהם).
המדענים סבורים כי האנרגיה הבלתי נתפסת של הקוואזר נוצרת על ידי זרימת כמויות אדירות של גז, במהירות מסחררת, אל תוכו של חור שחור עצום. למעשה ידוע כי סביב כל חור שחור סובבים ענני גזים, שנלכדו בשדה הכבידה העוצמתי שלו, ונבלעים לתוכו. אך עד היום הצליח המדע למפות באופן ישיר את מיקומם ומהירותם של ענני הגז רק עבור החור השחור הקרוב ביותר, זה שבמרכז הגלקסיה שלנו.
המכשיר החדש, GRAVITY, מחבר בין ארבעה טלסקופים ענקיים, בקוטר 8 מטר כל אחד, ומאפשר לראשונה תצפית מדויקת ברזולוציה גבוהה ביותר – ממש כמו למדוד מכדור הארץ את קוטרו של מטבע של 2 ₪ המונח על הירח... באמצעותו הצליחו החוקרים למדוד את גודלו המדויק של האזור בו נעים ענני הגז – בערך כגודלה של מערכת השמש שלנו, את הכיוון בו הם מסתובבים סביב החור השחור, ואף את המסה של אותו חור שחור: 300 מיליון מסות שמש – כלומר, פי 300 מיליון מהמסה של השמש שלנו...
במחקרים הבאים ייעזרו החוקרים בשיטה החדשה כדי ללמוד עוד ועוד על היקום ותולדותיו, ובעיקר על החורים השחורים לסוגיהם השונים: גדולים וקטנים, קרובים וחדשים, וגם רחוקים ועתיקים, המקרבים את המדע אל ראשיתו של היקום.
----------------------------
הכתבה מבוססת על המאמר שפורסם בכתב העת Nature בתאריך 28.11.2018:
A glimpse into the heart of a quasar
By Erin Kara
החוקרים:
GRAVITY Collaboration: E. Sturm, J. Dexter, O. Pfuhl, M. R. Stock, R. I. Davies, D. Lutz, Y. Clénet, A. Eckart, F. Eisenhauer, R. Genzel, D. Gratadour, S. F. Hönig, M. Kishimoto, S. Lacour, F. Millour, H. Netzer, G. Perrin, B. M. Peterson, P. O. Petrucci, D. Rouan, I. Waisberg, J. Woillez, A. Amorim, W. Brandner, N. M. Förster Schreiber, P. J. V. Garcia, S. Gillessen, T. Ott, T. Paumard, K. Perraut, S. Scheithauer, C. Straubmeier, L. J. Tacconi & F. Widmann