אחד הקריטריונים המרכזיים על פיהם מוגדר מוסד תרבותי כמוזיאון הוא, האם יש ברשות המוסד אוסף מוצגים היסטוריים בעל ערך מוזיאלי. על אחת כמה וכמה, קריטריון זה חשוב כאשר מדובר במוזיאון לאומי למדע ולטכנולוגיה. משום שהוא מוגדר כך, מדעטק משאיל פריטים מהאוסף ההיסטורי למוזיאונים ולמקומות ציבוריים ברחבי המדינה.
לצד השאיפה להצטיינות מדעית, מדינת ישראל מבינה ומכירה בחשיבות שיש בשימור נכסי העבר שלנו כעם וכחברה. חברה נבחנת גם ביחס אשר בו בוחר עם לשמר את עברו.
האוסף ההיסטורי שמדעטק גאה להיות בעליו מכיל פריטים רבים ושונים בעזרתם ניתן להאיר על התפתחותו הכללית של המדע, הטכנולוגיה ותחומים קרובים מתקופות שונות וכן על התרומה המיוחדת של התנועה הציונית ומדינת ישראל להתפתחות המדע הציוני והישראלי בדורות האחרונים.
חלק גדול מהאוסף קיים הודות לאוספים ופריטים שנתרמו למוזיאון על ידי אנשים פרטיים וחשוב להודות ולהוקיר את כל אותם תורמים שמבינים עד כמה חשוב שפריטים אלו יהיו חלק מאוסף מוזיאלי ויזכו לטיפול נאות והצגה מכובדת שלהם.
האוסף ההיסטורי של מדעטק כולל מעל ששת אלפים פריטים. הפריטים המוקדמים ביותר הם מהמאה השמונה עשרה (בעיקר מיקרוסקופים וטלסקופים) ואילו הפריטים המאוחרים ביותר הם מסוף המאה העשרים.
חלק גדול מהפריטים, כמו דגמי טלפונים שונים, טלפרינטרים, פטיפונים, מכשירי הקלטה, מכונות כתיבה, מחשבים ראשונים וציוד רפואי, יש בהם כדי להעיד עד כמה נכנסה הטכנולוגיה במאה השנים האחרונות לבתים לשימוש בפרטי באופן מהיר ועל ההתקדמות המהירה שלה. כמו כן ניתן לראות כיצד פריטים מסוימים שעד לפני כשלושים ואפילו עשרים שנים היו חלק מהיומיום, נעלמו מחיינו.
בנוסף מכיל האוסף פריטים בעלי ערך וחשיבות להיסטוריה של מדינת ישראל כמו מכונת הפקסימליה באמצעותה העביר הנרי קיסינג'ר, מזכיר המדינה האמריקאי את הסכם הפסקת האש שנחתם בין ישראל ומצרים בתום מלחמת יום כיפור, את שולחן השרטוט עליו תוכנן המוביל הארצי במהלך שנות החמישים של המאה העשרים, שרטוטים מקוריים של האדריכל ברוולד ועוד.
את האוסף ההיסטורי של המוזיאון מתפעלים צוות של מתנדבים, אזרחים ותיקים - טכנאים ומהנדסים בהכשרתם. לרוב המתנדבים מגיעים אל האוסף דרך חברים וכך מצטרפים לפעילות בו. המתנדבים מגיעים לפחות אחת לשבוע, לחצי יום.
הפריטים באוסף מחולקים ל-17 תחומים, ביניהם: אדריכלות, תקשורת ודפוס, חשמל ואלקטרוניקה, אווירונאוטיקה וחלל, קול, אור, מדעי החיים, כימיה ועוד. כל מתנדב עוסק באחד מן התחומים בהם הוא מביע הבנה ועניין. לעיתים מגיע לאוסף פריט אותו המתנדבים אינם מכירים ודואגים לברר עם מומחה את כל המידע בנוגע לאותו פריט.
הפריטים המגיעים לאוסף ההיסטורי הם תרומה. רוב הפריטים הגיעו מבתים פרטיים של אנשים שביקשו לתרום מכשירים שהיו בביתם ולא היה להם שימוש. כאשר מגיע פריט אותו רוצים לתרום למוזיאון הצוות בודק האם הפריט מתאים לאוסף והאם קיים בו. לעיתים מדובר בפריטים גדולים הדורשים מאחד המתנדבים להגיע באופן אישי לבית התורם בכדי לבחון את הפריט. הפריטים הנאספים הם מוצרים טכניים המציגים את התפתחות הטכנולוגיה לאורך השנים.
כאשר מתקבל באוסף פריט חדש המתנדבים דואגים לרישום הפריט באופן מפורט – באופן ידני וממחושב, סידורו במחסן ושמירה על ניקיונו. כל פריט חדש מקבל מספר סידורי ועל הרישום לכלול את כל המידע הרלוונטי לגביו: מי תרם אותו, מאיזו שנה הוא, למה שימש ופרטים טכניים נוספים. לעתים מגיעים פריטים מעניינים שחסר מידע בנוגע אליהם והמתנדבים דואגים לחקור בספרים ובאינטרנט בכדי להשלים את כל הפרטים החסרים. מדעטק הוא מוזיאון אינטראקטיבי, ולכן השאיפה היא שהפריטים יפעלו. כאשר ישנם פריטים שאינם פועלים טכנאים מצוות המתנדבים דואגים להשמיש אותם.
כאשר פריט חדש מתקבל לאוסף ההיסטורי, התורם מקבל מכתב תודה וכרטיס כניסה משפחתי למדעטק.
ישנם מקרים בהם מוסדות או ארגונים מבקשים להעביר פריטים שהם מאמינים שיהיו רלוונטיים לאוסף, כמו לדוגמה הטכניון, כאשר הוא מחליט לסגור מעבדה מסויימת או לפנות את אחד החדרים הוותיקים.
אפשרות נוספת היא חילופי פריטים עם אוספים אחרים, במקרים בהם לאוסף ההיסטורי של מדעטק יש יותר מפריט אחד מאותו הסוג.
מעוניינים להצטרף לצוות המתנדבים?
טלפון: 04-8661595, נא לפנות ליעקב סטריכמן או לאריה שמיר.
מייל: [email protected]